Jesienne smakołyki w kl. I

Spotkania kulinarne są świetnym sposobem wesołego spędzania czasu, dobrej zabawy i integrowania dzieci, dlatego tak chętnie sięgamy do tej formy pracy z dziećmi. Uczniowie z klasy I wykonali koktajl „ …z owoców jesieni, który każdy dziecko doceni…”          

       Aby zrobić koktajl, dzieci z klasy I przyniosły do szkoły owoce i jogurt.  Znalazły się tu: śliwki, jabłka, gruszki, brzoskwinie i winogrona czyli te owoce, które można zebrać jesienią także w polskich sadach. Po omówieniu zasad higieny pracy, a więc: umycie rąk i owoców, założenie fartuszków, przygotowanie stanowisk pracy, ściereczek do rąk oraz po przypomnieniu zasad bezpieczeństwa: ostrożne posługiwanie się nożem, dzieci z zapałem przystąpiły do pracy. Przygotowanie sałatki było właśnie doskonałą okazją do wielozmysłowego poznania. Dzieci podczas pracy : wzrokiem (oglądały), dotykiem (porcjowały i kroiły), smakiem (kosztowały), utrwaliły sobie znajomość owoców jesieni.                 

 Ukoronowaniem wspólnej pracy była uczta czyli degustacja owocowej pychotki. Wszystkim bardzo smakowało zwłaszcza, że w owocach są „witaminki dla chłopczyka i dziewczynki”.   

                                                                            Wychowawczyni klasy I Bogumiła Sobieszuk

RELACJA FOTOGRAFICZNA