„Zdrowo jem, więcej wiem” – robimy zdrowy i smaczny sok owocowo – warzywny w klasie II i III

Soki to nie tylko doskonałe źródło witamin, cennych składników, ale są pyszne!

W ramach projektu promującego zdrowe odżywianie „Zdrowo jem, więcej wiem” uczniowie klasy drugiej i trzeciej, czyli „Owocowi przyjaciele” dnia 30 października 2019 roku samodzielni przyrządzali soki owocowo – warzywne podczas zajęć otwartych z udziałem rodziców. W zajęciach uczestniczyła pani Elżbieta Sieńko, mama Patrycji z klasy trzeciej. Zanim przystąpiliśmy do pracy, dzieci zapoznały się z urządzeniem elektrycznym do robienia soku – budową, działaniem i utrwaliły zasady bezpieczeństwa. Utrwaliły też wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci pełne zainteresowania i ciekawości przystąpiły do mycia, obierania i krojenia owoców i warzyw, później już pozostało wrzucenie ich do sokowirówki i sok gotowy. Należy dodać, iż uczniowie pod czujnym okiem pani Eli, ciekawie połączyli różne smaki owoców i warzyw:                               

 - marchewka z jabłkiem,

- pomarańcza, marchewka, gruszka

- marchewka, jabłko, cytryna

- marchewka, jabłko, pomarańcza, itp.

Degustacja była udana, bezpieczeństwo zapewnione i dużo radości z wykonanej samodzielnie pracy! Uczniowie z klasy II i III poczęstowali także pysznym soczkiem uczniów z pozostałych klas, nauczycieli, pracowników szkoły.

Nic nie zastąpi dawki witamin jak owoce i warzywa!

                                                                                          Wychowawczyni klasy II i III Bogumiła Sobieszuk

RELACJA FOTOGRAFICZNA