Robimy galaretkę z owocami
W lutym uczniowie klasy II i III Szkoły Filialnej w Sochoniach przyrządzali galaretkę owocową. Aby zachęcić dzieci do zjadania owoców, nauczycielka Bogumiła Sobieszuk przygotowała zajęcie , którego celem było przyrządzenie i degustacja galaretki z owocami.
„Pyszne i zdrowe koktajle mleczno - owocowe” w szkole w Sochoniach
W marcu 2017 roku odbyły się warsztaty dla uczniów "Pyszne i zdrowe koktajle mleczno - owocowe" prowadzone we współpracy z firmą SEBEX , która dostarcza do naszej szkoły mleko w ramach akcji "Szklanka mleka". Zajęcia prowadziła pracownica firmy SEBEX. Warsztaty promowały zdrowe odżywianie, picie mleka, spożywanie owoców. Uczniowie naszej szkoły nauczyli się, jak przyrządzić koktajl z mleka, truskawek, bananów. Najwięcej radości sprawiła dzieciom degustacja. Koktajle były pyszne. Dziękujemy!
Żegnając zimę - robimy Marzannę
Wsiadaj zimo na sanki i uciekaj już,
zabierz śnieżne bałwanki,
zabierz wiatr i mróz...
Przygotowjąc się na powitanie wiosny, w klasie II i III zrobiliśmy Marzannę, aby pożegnać zimę i wysłać ją do Krainy Wiecznych Śniegów w pierwszy dzień wiosny. Sprawiło nam to wiele radości.
Witamy Wiosnę w naszej szkole! Dzień Otwarty!
21.03.2017 odbyło się uroczyste Powitanie Wiosny w naszej szkole. Na początku odbył się Szkolny Przegląd Młodych Talentów „Mam Talent” dla uczniów klas 0 - III. Dzieci recytowały wiersze znanych poetów polskich: Juliana Tuwima, Jana Brzechwy, Marii Konopnickiej..., śpiewały piosenki, a także prezentowały inne talenty przed zgromadzoną publicznością. Wiele radości sprawiły dzieciom wiosenne zabawy z językiem angielskim oraz wesołe zabawy animacyjne. Doświadczenia chemiczne, to następny punkt programu Dni Otwartych w naszej szkole. Dzieci z zachwytem oglądały ciekawe pokazy naukowe.
„Coś słodkiego” - kiermasz ciast domowych
21 MARCA 2017 r. rodzice naszych uczniów zorganizowali szkolny kiermasz ciast domowych. Było to pierwsze w dziejach naszej szkoły tego typu przedsięwzięcie. Choć wymagało ono sporego nakładu pracy ze strony rodziców przyniosło oczekiwane efekty. Ciasto sprzedawane było na każdej przerwie, a wybierać było w czym - babeczki, szarlotki, serniki i inne słodkości a nawet ciasto drożdżowe z pieca.
Płazy i gady Puszczy Białowieskiej
Dnia 23 marca 2017 roku odbyły się warsztaty ekologiczne na temat „Płazy i gady Puszczy Białowieskiej”. Gościliśmy edukatora – panią Ewę Kraśnicką. Dzieci obejrzały prezentację multimedialną oraz obejrzały żywe gatunki niektórych gadów i płazów.